Valnötsbröd med tranbär och russin
Foto: privat |
Steg 1:
100 g (1dl) rågsurdegsgrund
300 g (3dl) ljummet vatten
180 g (3dl) rågmjöl
Blanda, täck med plastfolie och låt stå varmt, ca 22-24 grader, över natten. Min surdegsgrund var lite trött så jag tillsatte ca 2g jäst på morgonen och lät den stå tills jag tränat klart ungefär vid lunch.
Steg 2:
Surdegen från natten/förmiddagen
1-2 g jäst (kan uteslutas om surdegen är trött)
500 g (5dl) kallt vatten
350 g (6dl) rågsikt
550 g (9dl) vetemjöl special
10 g (0,5 msk) salt
150 g (3dl) valnötter
ca 1-2dl torkade tranbär och russin
Blanda alla ingredienser utom salt, valnötter, tranbär och russin och kör drygt 5 min i degblandaren på låg hastighet. Tillsätt övriga ingredienser och kör ca 3 min ytterligare. Täck bunken och låt jäsa till ungefär dubbel storlek, vilket tar ca 3-5 timmar.
Stjälp upp på rejält mjölat bakbord och dela i tre delar (två om du vill ha större bröd). Runddriv bitarna så de får spänd och fin yta. Lägg med skarven nedåt på bakplåtspapper. Täck med handduk och låt jäsa 1-1,5 timme. Sätt ugnen på 250 grader i god tid. Sätt in en oöm plåt längst ned.
Snitta bröden, sätt in i ugnen och häll någon matsked vatten på den oömma plåten. Sänk temperaturen till 230 grader. Efter 15 min vädrar du ut ångan, sänker temperaturen till 200 grader och sätter i din ugnstermometer. Grädda tills innertemperaturen är 98 grader (ca 30-35 min). Låt svalna under bakduk på galler.
Foto: privat |
Etiketter: I köket
1 kommentarer:
Mums! Brukar oxå av och till baka surdegsbröd- försvinnande gott!
Skicka en kommentar
Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]
<< Startsida