Lite längre

- av glädje, i balans, med energi

3 april 2013

Citron- och ingefärslax

Ingefära är en favorit här hemma. Särskilt färsk! Passar bra till t ex fisk, eller diverse asiatiska rätter såklart. Den här laxvarianten sköter sig i stort sett själv i ugnen, så det är väldigt smidig vardagsmat.

Redo för ugnen! Foto: M. Eklund

4 portioner

500g färsk eller fryst och tinad lax (helst MSC-märkt såklart, men kan vara lite svårt att hitta ibland)
1 ekologisk citron
4-5 cm färsk ingefära
vitpeppar
olivolja
någon nypa flingsalt

ca 1/2 hink turkisk yoghurt
1-2 vitlöksklyftor

Sätt ugnen på 190 grader. Olja en ugnsfast form lätt och lägg i laxen i portionsstora bitar. Vitpeppra. Skölj citronen och riv skalet. Skala och riv ingefärsbiten. Blanda citronskal och ingefära med någon nypa havssalt och bred ut på fisken. Pressa över saften från citronen. Baka i ugnen i ca 12-15 minuter.
Pressa vitlöksklyftorna och blanda med yoghurten, låt dra under tiden fisken blir klar. 
Servera med kokt potatis och en god sallad.

Etiketter:

4 kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

Ingefära säger du?
Det har vi nog aldrig använt här hemma när vi lagar mat. Men vi äter mycket lax, så kanske ska testa. :-)

3 april 2013 kl. 21:54  
Blogger Malin - Lite längre sa...

Det passar nästan till allt... Nävars, men väldigt gott är det tycker jag! Och väldigt bra mot förkylning också, om man kokar te på en bit av den.

6 april 2013 kl. 08:43  
Blogger Linn sa...

Tänk att man aldrig tröttnar på den här firren :-)

10 april 2013 kl. 06:59  
Blogger Malin - Lite längre sa...

Periodvis så gör jag nog faktiskt det. Men den är lätt att variera :-)

11 april 2013 kl. 20:19  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida