Lite längre

- av glädje, i balans, med energi

13 juli 2012

Trippelbak: Parmesankex, Kladdkaksmuffins och Runekakor

Att baka är för mig nästan som meditation. Jag skapar något med händerna i motsats till jobbets "med huvudet". Kan koppla bort grubblerier och bara köra ner fingrarna i en bunke och låta gottigheter växa fram. Eftersom vi får vänner på besök imorgon blev det lite extra bak idag.

Först ut vuxentilltugg i form av parmesankex. Supergoda och superenkla, i allafall för en ostoman som jag!

Små men väldigt goda! Foto: M. Eklund


Receptet kommer från min mest använda bakbok:


Bröd från Brunkebergs bageri. Foto: M. Eklund

Näst på tur var sådant som även de små nog gillar: Kladdkakemuffins. Hämtade inspirationen från det här receptet och då blev det så här:

Choklad! Foto: M. Eklund

Min variant var väldigt lik receptet från bloggen Träningsglädje, med skillnaden att jag använde mörka chokladknappar från bakhyllan istället för hel choklad, lättare att handskas med. Det blev lagom med 16 muffins och ungefärlig tid i ugnen 15-20 min, då blev de kladdiga och lite knäckiga i botten.

Som mellanmål på semestervandringen blir det en del hemgjorda energibars i år. Gjorde nyponbars för någon dag sedan och idag var det dags att komplettera med Runekakor. Jag utgick från det här receptet, men uteslöt turboladdningen så min variant blev såhär:

1,5 dl socker
2 dl ljus sirap
2,5 dl grädde

Kokas till knäck. Gör ett kulprov för att se när det är klart, för mig tog det ca 20 min.

ca 2,25 dl hackade hasselnötter
1 dl solrosfrön
ca 0,75 dl torkade tranbär
ca 0,75 dl russin
ca 9 dl havregryn

Blanda de torra ingredienserna.

Foto: M. Eklund

När knäcken är färdig (limmet till kakorna), så blanda i det lite i taget i det torra, men var försiktig, det är varmt! Blanda ordentligt, och när det svalnat tillräckligt, så knåda med händerna. Lägg alltihopa på bakplåtspapper, forma som du vill ha det och lägg på ett till bakplåtspapper. Kavla ut det till lagom tjocklek.

Foto: M. Eklund

Låt svalna, skär i bitar och lägg i plastfolie. Stoppa med fördel kakorna i frysen tills de ska ätas, för bättre hållbarhet.

Foto: M. Eklund

Etiketter:

2 kommentarer:

Anonymous Träningsglädje sa...

haha, blev nyfiken på dina muffinsrecept och kikade på länken - och så gick den till mig ju!! lustigt. hoppas de blev lyckade! parmesankexen såg väldigt goda ut!!

14 juli 2012 kl. 22:16  
Blogger Malin - Lite längre sa...

hihi, ojdå!

Parmesankexen VAR goda! och enkla :-)

15 juli 2012 kl. 20:08  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida