Trippelbak: Parmesankex, Kladdkaksmuffins och Runekakor
Att baka är för mig nästan som meditation. Jag skapar något med händerna i motsats till jobbets "med huvudet". Kan koppla bort grubblerier och bara köra ner fingrarna i en bunke och låta gottigheter växa fram. Eftersom vi får vänner på besök imorgon blev det lite extra bak idag.
Först ut vuxentilltugg i form av parmesankex. Supergoda och superenkla, i allafall för en ostoman som jag!
Receptet kommer från min mest använda bakbok:
Näst på tur var sådant som även de små nog gillar: Kladdkakemuffins. Hämtade inspirationen från det här receptet och då blev det så här:
Min variant var väldigt lik receptet från bloggen Träningsglädje, med skillnaden att jag använde mörka chokladknappar från bakhyllan istället för hel choklad, lättare att handskas med. Det blev lagom med 16 muffins och ungefärlig tid i ugnen 15-20 min, då blev de kladdiga och lite knäckiga i botten.
Som mellanmål på semestervandringen blir det en del hemgjorda energibars i år. Gjorde nyponbars för någon dag sedan och idag var det dags att komplettera med Runekakor. Jag utgick från det här receptet, men uteslöt turboladdningen så min variant blev såhär:
1,5 dl socker
2 dl ljus sirap
2,5 dl grädde
Kokas till knäck. Gör ett kulprov för att se när det är klart, för mig tog det ca 20 min.
ca 2,25 dl hackade hasselnötter
1 dl solrosfrön
ca 0,75 dl torkade tranbär
ca 0,75 dl russin
ca 9 dl havregryn
Blanda de torra ingredienserna.
När knäcken är färdig (limmet till kakorna), så blanda i det lite i taget i det torra, men var försiktig, det är varmt! Blanda ordentligt, och när det svalnat tillräckligt, så knåda med händerna. Lägg alltihopa på bakplåtspapper, forma som du vill ha det och lägg på ett till bakplåtspapper. Kavla ut det till lagom tjocklek.
Låt svalna, skär i bitar och lägg i plastfolie. Stoppa med fördel kakorna i frysen tills de ska ätas, för bättre hållbarhet.
Först ut vuxentilltugg i form av parmesankex. Supergoda och superenkla, i allafall för en ostoman som jag!
Små men väldigt goda! Foto: M. Eklund |
Receptet kommer från min mest använda bakbok:
Bröd från Brunkebergs bageri. Foto: M. Eklund |
Näst på tur var sådant som även de små nog gillar: Kladdkakemuffins. Hämtade inspirationen från det här receptet och då blev det så här:
Choklad! Foto: M. Eklund |
Min variant var väldigt lik receptet från bloggen Träningsglädje, med skillnaden att jag använde mörka chokladknappar från bakhyllan istället för hel choklad, lättare att handskas med. Det blev lagom med 16 muffins och ungefärlig tid i ugnen 15-20 min, då blev de kladdiga och lite knäckiga i botten.
Som mellanmål på semestervandringen blir det en del hemgjorda energibars i år. Gjorde nyponbars för någon dag sedan och idag var det dags att komplettera med Runekakor. Jag utgick från det här receptet, men uteslöt turboladdningen så min variant blev såhär:
1,5 dl socker
2 dl ljus sirap
2,5 dl grädde
Kokas till knäck. Gör ett kulprov för att se när det är klart, för mig tog det ca 20 min.
ca 2,25 dl hackade hasselnötter
1 dl solrosfrön
ca 0,75 dl torkade tranbär
ca 0,75 dl russin
ca 9 dl havregryn
Blanda de torra ingredienserna.
Foto: M. Eklund |
När knäcken är färdig (limmet till kakorna), så blanda i det lite i taget i det torra, men var försiktig, det är varmt! Blanda ordentligt, och när det svalnat tillräckligt, så knåda med händerna. Lägg alltihopa på bakplåtspapper, forma som du vill ha det och lägg på ett till bakplåtspapper. Kavla ut det till lagom tjocklek.
Foto: M. Eklund |
Låt svalna, skär i bitar och lägg i plastfolie. Stoppa med fördel kakorna i frysen tills de ska ätas, för bättre hållbarhet.
Foto: M. Eklund |
Etiketter: I köket
2 kommentarer:
haha, blev nyfiken på dina muffinsrecept och kikade på länken - och så gick den till mig ju!! lustigt. hoppas de blev lyckade! parmesankexen såg väldigt goda ut!!
hihi, ojdå!
Parmesankexen VAR goda! och enkla :-)
Skicka en kommentar
Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]
<< Startsida