Lite längre

- av glädje, i balans, med energi

18 februari 2015

Träna som en toddler

Först tänkte jag skriva rörlighetsträna som en toddler, eller knatte, som väl kanske är bästa svenska ordet. För jag är helt fascinerad av vårt lilla bustrolls rörlighet, och hur hon använder sig av den. Men sedan insåg jag att det egentligen nog är lika bra att ta över hela konceptet och träna som om man vore en liten knatte. Konstant röra sig och ta vara på varje tillfälle till fysisk aktivitet. Tänk vad mycket bättre man skulle må!

Ungefär så här:
Om du sitter på golvet, sitt då rak i ryggen med benen rakt fram. Böj överkroppen framåt då och då och nudda fötterna med huvudet.

Gör motsvarande när du ligger på rygg. Släng upp raka ben mot huvudet och inspektera tårna ordentligt. Släng ibland ut benen rakt ut åt sidorna för att säkerställa rörligheten i höfterna.

Sitt gärna på knä, eller som på knä fast med fötterna på utsidan av höfterna, som yogaställningen Virasana. Gör detta obehindrat och ofta. (Själv har jag äntligen lärt mig det igen, efter ca tre månaders fokuserad rörlighetsträning för detta)

Böj gärna ryggen obehindrat bakåt då och då, bara för att du kan!

Om du kan småspringa dit du ska, gör det!

Finns det hinder på vägen? Klättra över dem, eller testa gärna att krypa under också, för säkerhets skull. Krypa är bra bålträning. Klättra helst upp på stora höga saker så du får använda hela kroppen.

Är du på väg nånstans, så tvärstanna gärna då och då, och gör en framåtböjning eller sidoböjning, eller kanske lite benböj, för att kolla vad som finns på marken. Bra för både balans, styrka, rörlighet och reaktionsförmåga.

Typ så. När slutar vi egentligen röra oss naturligt? För ingen vuxen gör det ju. Då skulle folk tro vi var knäppa i huvudet. Om vi inte är i grupp och har träningskläder på oss förstås. Men när slutar vi röra oss bekymmerslöst? Stelnar till, sitter still, slutar upptäcka? Vi behöver ju så väl röra på oss kontinuerligt. Inte bara för rörligheten och aktiviteten som sådan, utan också för att behålla rörligheten i sinnet, tror jag. 

Det var dagens tips det! Klättra, stretcha, var nyfiken.

Etiketter: ,

4 kommentarer:

Blogger Livskraft sa...

Ja när slutar man röra på sig naturligt?
Så mycket rörligare man skulle vara.
Kram

19 februari 2015 kl. 19:18  
Anonymous Ingmarie sa...

Vi kanske ska börja! I alla fall hemma. :-)Tror fler skulle våga då. :-)
Och har du tänkt på så många av de där rörelserna (alla?) som finns i yogan? :-)

21 februari 2015 kl. 21:48  
Blogger Malin - Lite längre sa...

Måste vara i skolåldern väl. Är då man börjar sitta still känns det som...

22 februari 2015 kl. 19:56  
Blogger Malin - Lite längre sa...

Ja, fast det vore ännu roligare att göra det offentligt :-) Japp, har också dragit yoga-paralleller. Blir ofta härmad när jag yogar också. Av mini-yogini :-)

22 februari 2015 kl. 19:57  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida