Lite längre

- av glädje, i balans, med energi

22 december 2012

Julhets och julmys

Som många andra hade vi fram till imorse inte riktigt handlat klart all julmat. Vissa saker är ju färskvaror, vissa saker glömmer man... Men vi hade en strategi. Vi tänkte att vi åker till Den Stora Mataffären ganska tidigt på morgonen innan alla andra hunnit vakna till liv, de där superhetspanikslagna som också ska handla sina julklappar. Sagt och gjort, och iväg for vi, medan lappvantarna singlade ner på de snötäckta fälten.

Men. Vi hade fel. Paniken var visst så stor att Alla Andra också hade samma strategi. Puh... Helt galet fullt av folk i Den Stora Mataffären redan innan klockan var nio. Dessutom helt galet tomt på hyllorna. Inget fanns tydligen att fylla på heller. Ingen mjölk, inga nötter, knappt några russin, ingen kokosolja, inget rågmjöl. Bara att ta en sväng förbi Den Andra Stora Mataffären när vi handlat så gott det gick på den första. Inte mycket bättre där, norpade de två sista litrarna standardmjölk. Puh...

När vi kom ut var klockan 9.58. Stor folksamling utanför. Undrar varför, tänkte vi. Tills vi kom på vilken affär som ligger vägg i vägg. Systembolaget... Julhets i kvadrat! Tur att vi redan var klara och kunde fly till vår lilla koja här ute på landet.

Kön till Systemet minutrarna innan de öppnade
Fly hem till något som liknade lite mer julmys i allafall. Fudgekokande enligt typ det här receptet. Det är det enda julgodis jag fortfarande äter, vansinnigt gott! Snabblunch på rester, kompletterat med lite fisk. Liten minilur på soffan innan pjäxorna snörades på och Olstorps skidspår prövades för första gången den här säsongen. Motionscentrat var fullt av snö-yra barn som gjorde halsbrytande konster med stjärtlappar, snowracers och allt vad det heter. Tack och lov hade de flesta hjälm på sig. De kom verkligen flygande med huvudet före vissa gånger! Men liksom katter verkade de alltid landa med rätt ända först...

Lugn eftermiddag med pepparkaksbak (resten av degen fick inte längre plats i frysen) och havrekexbak enligt Ernst recept. De där kexen smakar verkligen jul på något vis, har blivit en tradition. Kanske mest för att de är så skojiga att baka, man får ju till och med använda sin halvt antika kruskavel.

Kavlat och klart. Foto: M. Eklund

Färdigt för provsmak. Foto: M. Eklund

Snart dags för provsmakning framför brasan och en julvariant av körslaget. Tror julledigheten börjar sjunka in så smått.

Etiketter: ,

2 kommentarer:

Anonymous Annoula sa...

Ser riktigt smaskigt ut!

23 december 2012 kl. 02:07  
Blogger Malin - Lite längre sa...

Det VAR det :-)

25 december 2012 kl. 18:38  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida