Lite längre

- av glädje, i balans, med energi

22 april 2015

Jordens dag

Idag är det jordens dag. Säkert något många redan vet, men jag tycker ändå det är en bra grej att uppmärksamma. För vi lever ju faktiskt över våra tillgångar, de allra flesta av oss. WWF har en tankeväckande kalkylator för ditt eget ekologiska fotavtryck. För mig blev det som förväntat - det är de miljövidriga bilresorna till och från jobbet som ställer till det. Annars ganska lågt avtryck. Trots bilresorna ändå lägre än genomsnittssvensken...

Vill man konkret ha tips om vad man själv kan göra för en mer hållbar framtid så är Naturskyddsföreningens app Grön Guide riktigt bra. För oss i träningssvängen så finns såklart också en hel del att göra så jag tänkte ge några tips:

  • Undvik träningskläder med bakteriedödande eller luktbekämpande medel i tyget. Inte bra nånstans. Särskilt inte för barn. Vissa "bra" skor går knappt att hitta utan luktmedel - ställ då ut dem på vädring några veckor innan du använder dem (men det är såklart bara bra för hälsan, inte miljön)
  • Köp ekologiskt så långt det går, eller fråga efter det om det inte finns.
  • Tänk på vad du tvättar dig och kläderna med. Välj miljömärkta eller ekologiska produkter. Dosera mindre, så lite som går. Just vad vi har i badrumsskåpet tänkte jag skriva lite mer om framöver, för där har vi faktiskt kommit rätt långt hemma hos oss, även om det fortfarande finns nötter att knäcka.
  • Tvätta inte så ofta - ullkläder klarar sig längre utan tvätt och vädring kan göra underverk. Därmed inte sagt att man behöver gå så långt att man går och luktar ingrodd svett...
  • Köp inte mer grejer än du verkligen behöver, inte bara sådant du "vill ha". Jättesvårt bland alla superfina träningskläder. Men undvik särskilt dem som luktar kemiskt (se första punkten). Och välj hellre dem som har en tydlig miljöprofil och törs deklarera vad de preparerar kläder eller produkter med.
  • Det självklara: Undvik att ta bilen till träningen
  • Det nästan lika självklara: Välj bra energipåfyllning efteråt. Inte konstiga pulver med luriga tillsatser. Riktig mat räcker långt. Sådant vi vet vad det innehåller.

Mycket känns för mig som självklarheter, men för tio år sedan var jag inte så påläst och hade nog inte tänkt på alls många av punkterna. Så jag hoppas det finns någon som kan hitta lite inspiration till att vara rädd om vårt klot.

Etiketter: ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida