Lite längre

- av glädje, i balans, med energi

3 februari 2013

Expo Hälsa & Träning

Det hör inte till vanligheterna att det här i Östergötland anordnas skojiga mässor med intressanta föreläsare. Litegrann för att vara solidarisk, men mycket också av nyfikenhet, så spenderade jag idag eftermiddagen på Konsert och Kongress, på hälso- och träningsmässa.

Utställarna var ungefär som väntat. Mycket bantningspulver, mycket kosttillskott i väldigt färgglada säckar som ser riktigt giftiga ut och lovar stora muskler fort. Inget jag själv direkt förknippar med hälsa och träning. En hel del överpåflugna försäljare men också en hel del lyhörda sådana som hade förstått att man nog lockar fler kunder genom att först undersöka deras personliga behov av produkten man försöker kränga. Stans alla gym förstås. Och en del otippade utställare, som t ex Ronaldo's. Samtidigt är nog Ronaldo's faktiskt en av de som sålde produkter med minst obegripliga ingredienser, vilket ju i sig kan ses som hälsa, på sätt och vis, i alla fall i min värld. Kunde inte motstå att få med mig dessa hem:

Kända kardemummabullar! Foto: M. Eklund
Blev en shoppingtur i Holistic's monter också, där kokosolja till bra pris fick följa med hem, och även D-vitamin, trots min tidigare skepsis. Vi får väl se om jag törs prova dem den här säsongen...

Foto: M. Eklund

Den föreläsning som jag framförallt siktat in mig på var Martina Haags. Blev inte besviken, den kvinnan kan verkligen underhålla, och hon förmedlar också på ett bra sätt vad löpning kan göra för oss som har nån slags historia som vanliga soffpotatisar. Man måste liksom inte elitsatsa för att kalla sig löpare och för att kunna känna löpningens fördelar. Skulle gärna önska att Martina kom och föreläste bland annat för en del av mina arbetskamrater som ofta ifrågasätter varför jag tränar (särskilt att jag fortsätter träna som gravid, men det är en annan femma, och kanske ett annat inlägg).

Martina Haag in action. Foto: M. Eklund
En föreläsare som jag däremot inte planerat att besöka (bl a eftersom den inte fanns med i programmet...) var triatleten, folkhälsovetaren och mentala tränaren Joachim Arbin. Tänkvärd halvtimme om hälsa, mål och framförallt delmål. Ödmjuk person som ändå inte undanhåller sina prestationer utan använder dem för att belysa sina argument, och som liksom har en trovärdighet genom sina egna erfarenheter (vilket jag annars kan tycka att vissa typer av coacher saknar).

Ibland gillar jag också att ha kloka ord att luta mig mot och något som jag insåg att jag faktiskt lever efter när det gäller kost och träning är ett av Joachims slutord:

"Alla kan inte bli världsmästare, men alla kan bli sitt bästa jag."

Det är liksom därför jag tränar, därför jag strävar efter att äta bra mat, prioriterar sömn och återhämtning. För att kunna bli mitt bästa jag.

Joachim var där som inbjuden av en av sina sponsorer, Klubb-baren, som också bjöd på smakprov, och som verkar ha en filosofi som jag tror behövs: Lära idrottande barn vikten av bra mellanmål i tidig ålder, för att undvika blodsockerdippar, skräpmat och annat som annars gör att idrottssatsningarna inte går som tänkt. Bra vanor helt enkelt. Barerna verkar heller inte innehålla alltför mycket "skräp", vilket gör att de faktiskt verkar ganska trovärdiga i mina ögon (skeptisk som jag är), även om jag inte gjort någon noga research. Dock inte säker på att sådana här bars bör ges till barn, men jag kan för lite för att egentligen uttala mig.

Som helhet så tycker jag att det är kul när det händer sådana här saker på nära håll (och man slipper åka till Stockholm), kul också att det var relativt mycket besökare. Bra kvalitet på föreläsningarna (de jag såg) och utställare i stort sett som förväntat. En uppföljare skulle dock nog må bra av att komma bort från "hälsa = vikt"-fokuset som ändå var dominerande bland utställarna.

Etiketter: , , ,

6 kommentarer:

Anonymous Föräldrafitness sa...

Kul att läsa ditt inlägg från mässan, vi verkar ha ganska lika syn på hälsa!

3 februari 2013 kl. 22:11  
Anonymous Ingmarie sa...

Intressant och bra inlägg! Har du varit på "Allt för Hälsan-mässan" här i 08a land? Typ samma? Men onödigt vara skeptisk mot D vitamin. :-)

3 februari 2013 kl. 22:30  
Blogger Malin - Lite längre sa...

Nä, där har jag inte varit, måste kanske testas :-) D-vitaminet är jag mest skeptisk till för att barnmorskan säger att man inte ska... Men allt man läser talar ju för tvärtom, att man borde.

5 februari 2013 kl. 20:21  
Blogger Malin - Lite längre sa...

Får hoppas det är bra då :-) McDonalds i barnrummet missade jag!

5 februari 2013 kl. 20:24  
Anonymous Ingmarie sa...

Ta reda på egen fakta.För vem säger att barnmorskan har rätt ?
Hon kanske också borde läsa på. ;-)
Nej fel, hon BÖR så hon inte fortsätta sprida fel info.
T.ex på vitamindcouncil.org

8 februari 2013 kl. 22:09  
Anonymous Ida sa...

Jag håller helt med om dina synpunkter på mässan. Den var inte alls vad jag förväntade mig även om den hade sina guldkorn.

9 februari 2013 kl. 16:47  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida