Lite längre

- av glädje, i balans, med energi

13 april 2014

Extremt?

Det är inte ofta jag läser tidningen numera. Oftast glömmer jag att ens hämta in den från brevlådan på morgonen. Men veckans nummer av Linköpings-Posten fick några ögonkast, och där fanns en artikel om något som skulle vara det senaste inom träning, nämligen Xtremefit Boot Camp. Vid en första anblick såg det för mig ut att vara ganska lika NMT, Nordic Military Training, som funnits i Linköping sedan förra året.
Tydligen var dock det extrema i det hela att man i denna form fokuserade på disciplin. Som det skrivs i artikeln:

Foto: M. Eklund

”Om inte den som tränar är tyst eller gör som jag säger blir det straffarmhävningar. Likaså om man inte har på sig sin tröja man fått av oss. Detta för att undvika skador och för att kunna maximera resultat.”
När jag tittar på bilden undrar jag också om det är ett krav med 2XU-tights… Överlag blir jag liksom fundersam när jag läser artikeln. Skulle tystnad och val av tröja påverka skaderisk eller resultat?
I slutet av artikeln står också ”vi slutar inte förrän någon spyr”. Ännu mer fundersam. Att träna tills man spyr, är det bra för att undvika skador? Om man nu har det som fokus? Nä, inte i min värld i alla fall.
Ett boot camp pågår tydligen i sex veckor och ska enligt artikeln ge tydliga resultat. Tittar man på Xtremefits hemsida verkar de ”garanterade resultaten” mest vara utseenderelaterade (snygg midja, rumpa, lår etc). Men sen då? Får man hjälp hur man ska fortsätta om man vill träna mer långsiktigt och få resultaten att stanna, oavsett vad man nu vill att resultaten ska vara (för mig är inte utseende en orsak till träning, men kan säkert vara det för andra)? Tar man då bara ett nytt boot camp? Eller skadar man sig då?
Ja, jag är skeptisk till det här, fastän jag inte ens testat. Det låter bara så galet. Tystnad, bestraffningar och spyor hör liksom inte till den sorts träning jag tror man kan syssla med i ett längre perspektiv. Det låter inte roligt, hållbart eller hälsosamt. Inte i min värld i alla fall.
Jag kan inte låta bli att jämföra med NMTs hemsida (jag har inte testat NMT heller men är sugen). Där är fokus är helt annorlunda, och man möts av budskapet att ”Vår ambition är att bidra till ett friskare och lyckligare Sverige, en människa i taget” och där det framhålls att ”vi och dina träningskamrater motiverar och pressar dig, men förolämpar dig aldrig”. Samma typ av träning men så olika fokus.
Tystnad, disciplin och spyor eller frisk, lycklig och motiverad. Jag vet vad jag skulle välja...

Etiketter:

6 kommentarer:

Anonymous Ingmarie sa...

Verkar vara heeeeelt galet! Eller ett försenat aprilskämt....

13 april 2014 kl. 23:54  
Anonymous Anonym sa...

Jag hoppas att journalisten hårdvinklat artikeln, annars verkar det inte hälsosamt och vettigt. Alls! Men jag vet folk som på fullt allvar gillar de disciplinära delarna av diverse boot-camps. Ju större andel vrålande exmilitärer desto bättre, typ. Inte min kopp te.

14 april 2014 kl. 07:40  
Blogger FruNeroLindström sa...

Kul att hitta hit via bloggevent-sidan med Elmina.
Kan väl bara hålla med om att det låter skumt, och inget som skulle inspirera mig heller.
MVH
Malin

14 april 2014 kl. 20:33  
Blogger Malin - Lite längre sa...

Det skulle kunna förklara saken :-)

15 april 2014 kl. 19:23  
Blogger Malin - Lite längre sa...

Jag hoppas nästan också det. För vad ska folk annars få för bild av träning liksom??

15 april 2014 kl. 19:24  
Blogger Malin - Lite längre sa...

Kul att du hittade hit!
//Malin

15 april 2014 kl. 19:24  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida