Lite längre

- av glädje, i balans, med energi

10 april 2014

Kontrollerad

Häromdagen gjorde jag hälsokontroll på jobbet. Det erbjuds till alla anställda vid olika åldrar (med tio års mellanrum), vilket är kanon tycker jag. Frågeformulär om hälsa (kost- och alkoholvanor, sömn, stress, utanförskap, fysisk aktivitet) följs av blodprover (jäsikens, vilket blåmärke jag har efter det!), blodtryck, längd, vikt och konditionstest. Förhoppningsvis kan det göra att man generellt blir mer medveten om sin hälsa och kanske får sig en tankeställare om det behövs. Ibland även när det kanske inte behövs.
Sist jag gjorde ett sånt här test (då utan konditionstestet) var när jag var nyanställd, och då tyckte de att jag hade för högt BMI och borde fundera lite på att banta några kilo (!). Den här gången var utlåtandet att min vikt var ”helt perfekt”, vilket jag inte höll med om eftersom jag gärna vill ha tillbaka några kilon (muskler) för att må riktigt bra. Fick då till svar att ”ja, om du verkligen vill så kan du väl få gå upp ett kilo eller två”. Eh… Olika åsikter om vad som är hälsosam vikt för mig hade vi i alla fall!
Konditionstestet var det jag mest såg fram emot, eftersom jag själv tycker att min kondition (om jag jämför med mig själv) är ganska dålig för tillfället, och gärna ville se vad ett test hade för åsikt om min kondition. Testet gick ut på att cykla i 6 min på en motionscykel med pulsband. Ligga på ca 60 rpm. Baserat på pulsen räknades sedan syreupptagningsförmågan ut och jag hamnade ungefär där jag förväntat mig, en 3:a på en femgradig skala där 1 var risk för ohälsa och 5 toppkondition. Men sköterskan ville ändå placera mig på en fyra eftersom jag ”inte ens flåsade eller verkade ansträngd”… Kan det vara så att man vänjer sig vid högre puls och inte lika lätt blir andfådd om man är van vid att anstränga sig? Dvs att man blir andfådd först vid högre ansträngningsnivå än ”medelsvensson” eller någon som inte är van att träna? Något måste hon ju ha haft som referensram för sitt uttalande tänker jag…
Om man ska filosofera vidare så kan jag inte låta bli att undra hur det egentligen står till med konditionen hos ”medelsvensson” om jag, när jag känner mig i dålig kondition, ändå jämförelsevis tycks räknas som bra (4) av någon som testar ganska många personer…
Om några veckor ska jag göra tester igen, då på Idrottslabbet i Linköping, på Elminas bloggträff. Det ska bli spännande att se om jag då får samma resultat. Vi kommer nämligen även då att få göra ett sådant cykeltest. Åstrands cykeltest heter det visst. Intressant, intressant!

Etiketter:

2 kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

Visst är det bra med hälsokontroll då och då!
Fast den där varianten av kondistest funderar jag lite på: sattes resultatet i relation till den maxpuls du har? Om inte säger ju inte den puls du nått efter 6 minuter särskilt mycket. Eller är jag ute och cyklar?
Konditionen hos medelsvensson tror jag är skrämmande låg, och med tanke på att du klarade den där styrkecirkeln så fint så tror jag absolut att du är en 4!

10 april 2014 kl. 20:55  
Blogger Malin - Lite längre sa...

Jag funderade också... Programmet hon hade utgick från standardformeln för maxpuls - 220-åldern. Så hur rättvisande det är kan man verkligen fråga sig.

11 april 2014 kl. 17:59  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida