Lite längre

- av glädje, i balans, med energi

24 april 2013

Balans i obalansen

En av fördelarna med att träna helt på känsla under en period är att man lär känna sin kropp bättre. I alla fall jag. Eller snarare så blir jag kanske mer uppmärksam på saker jag egentligen redan visste om men inte fäst så stor vikt vid tidigare. Därför har jag faktiskt börjat skaffa mig en liten lista på saker att ta mig an på tränings- och rehabfronten när jag kan börja träna "som vanligt" igen. En sak som står på listan (som än så länge bara är ett frö i mitt huvud) är fysisk balans.

Som många andra så har jag vissa obalanser i hur stark och rörlig jag är i de olika kroppssidorna. De få gånger jag skadat mig, eller haft överansträngningsliknande åkommor, i benen, så är det t ex alltid högerbenet som tar stryk. Mitt Onda Knä som jag drogs med ett tag förra vintern är ett exempel. Min hamstringskada nu i vintras ett annat. Det händer också, t ex när jag åker mycket skidor eller går en dag i skor med klack, att min högerfot känns väldigt ansträngd. Sjukgymnasten jag gick hos med Det Onda Knät påpekade för mig att muskelmassan på högerbenet är mindre än den på vänster och därför mer utsatt. Ganska logiskt, och något att jobba på.

Detta försöker jag åtgärda genom att träna de bägge benen var för sig (framförallt när jag styrketränar excentriskt) och gärna lägga fokus på högerbenet. Men fortfarande är höger lår nästan 2 cm smalare än vänster. Så mission NOT YET complete.

På överkroppen tycks det däremot vara tvärtom, det är vänstern som är den svaga punkten. Får ibland ont i vänster axel om jag belastar för mycket i t ex armhävningar och plankan. Även på armarna är skillnaden, framförallt i triceps, visuellt märkbar. Försöker köra samma kompensationsövningar här, men behöver nog göra det mer fokuserat för att uppnå mer av någon slags jämvikt.

Nu när jag blivit mer framtung har det också blivit ganska påtagligt att även ryggmusklerna har fenomenet med klenare vänster. I och för sig påpekade en massör detta för något år sedan också, så helt nytt för mig är det inte. Jag har inte haft ont av det, men i och med att jag försökt hålla ryggen i trim med styrketräning under graviditeten så märker jag det liksom ändå. Finns en del att jobba med kan man säga.

När det gäller rörligheten så är det lite samma sak. Har flera gånger haft låsningar i höger höft. Men är påtagligt stelare när jag stretchar vänster sida av rumpan än höger, så där tycks motsatsen råda. Höger ben är dock stelare än vänster.

Som tur är så tar ju mina över- och underkropps obalanser ut varandra på något sätt, annars kan man ju undra om jag skulle se helt skev ut om allt satt på den ena sidan. Så nån slags balans i obalansen är det ju. Men jag känner ändå att det nog vore bäst i prehab-syfte för hårdare träningsperioder att få i alla fall hyfsad bukt med det där. Känns på något sätt som en bra grej att jobba på i en uppstartsperiod efter graviditeten. Om jag tror rätt, så kommer det behövas en del uppbyggnads- och rörlighetsarbete från grunden för att få kroppssidorna i balans. Frågan är bara hur jag ska få till det, och vem jag ska ta till hjälp. För jag tror inte riktigt, även om jag i stora drag vet orsakerna till de olika obalanserna, att jag klarar av att få till det riktigt bra på egen hand. Det får bli en av mina utmaningar till sensommaren/hösten helt enkelt.

Etiketter: , ,

4 kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

Intressant obalans! Jag har liksom trott att de flesta människor är svagare i den ena halva av kroppen, fast då i hela den halvan. Så är det för mig - vänster är sämre på allt. Tycker din under/överkroppskompensation låter spännande! Är du höger eller vänsterhänt?

24 april 2013 kl. 20:57  
Anonymous Snorkkis sa...

Håller med Sofia - mycket intressant att observera obalanser. Och bra tillfälle att stärka upp, och planera för vad som behöver stärkas! Måste börja fundera och observera mig själv nu och fundera över mina obalanser.

25 april 2013 kl. 19:56  
Blogger Malin - Lite längre sa...

Aha, intressant! Kanske är det jag som är onormalt "i balans"... Högerhänt är jag, men inte så där våldsamt dominant. Gör mycket med vänstern också, dock inte skriver.

25 april 2013 kl. 20:06  
Blogger Malin - Lite längre sa...

Ja, man har liksom tid att observera på ett annat sätt känns det som.

25 april 2013 kl. 20:06  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida