Lite längre

- av glädje, i balans, med energi

30 april 2013

MTB-skoj

Nu när snön lämnat markerna börjar jag faktiskt längta ut för lite cykelövningar. Som bekant är min MTB och jag inte riktigt bästa kompisar ännu, och det händer att jag blir ganska sur ibland över min oförmåga att komma över rötter och stenar och sånt. Men det finns de som är värre. Mycket värre! Kolla på den här killen t ex!


Etiketter: ,

28 april 2013

En intensiv helg

Den här helgen har verkligen varit intensiv. Kanske egentligen lite för intensiv för mitt eget bästa just nu. Men så är det ibland.

Jobbet har firat 100år med en hejdundrande fest på Stadium Arena i Norrköping med över 4000 besökare. Jag skulle ha kunnat varit där. Men det var jag inte. 

Jag har istället spenderat helgen på ett slott. I Bjärka-Säby. Och lärt mig baka surdegsbröd från grunden. Endast med hjälp av några få råvaror, mina egna händer, en kunnig kursledare och såklart en ugn. Två långa dagar på mestadels stående fot har satt sina spår. Så nu känner jag mig lite som en urvriden trasa. Glad, mätt, fullproppad med lärdomar. Men likväl urlakad. Så mer om det hela får jag nog berätta en annan dag.

Snibb, förkläde och mjölfläckar hör såklart till. Foto: M. Eklund

Etiketter: , ,

27 april 2013

Kiva

Det är ganska sällan jag donerar pengar till välgörenhet så där i största allmänhet. Det känns på något vis som att man inte riktigt vet var det hamnar. Däremot om det är särskilda projekt, eller tydligt identifierade mottagare, så är jag mer benägen att punga ut med en slant.

Något som jag "donerat" till i några år är Kiva. Egentligen är det ju inte donationer heller, eftersom det faktiskt är lån man gör. Man väljer låntagare som finns registrerade på deras sida, där det också står vad pengarna ska användas till. Ofta småföretagare i fattigare länder som behöver lite hjälp på traven för att få sin verksamhet att gå runt eller blomstra. Den tanken gillar jag. Hjälpa människor att hjälpa sig själva liksom. Hittills har inte ett enda av de lån jag bidragit till förblivit obetalt utan pengarna har så sakteliga återbetalats, och därefter har jag lånat ut igen. Det är för mig liksom en konstant summa som ligger där och lånas ut. Ganska fiffigt.

Nu vet jag i och för sig inte om pengarna verkligen går till de låntagare jag valt, det har jag faktiskt inte kontrollerat ner till den individuella låntagaren. Men som sagt, jag gillar konceptet att inte bara skänka pengar i ett svart hål utan mer för att hjälpa till självhjälp. Om du också vill börja, så gå in här och registrera dig vetja.

Etiketter:

25 april 2013

Kilometrar

Nu har det gått en månad sedan jag gav mig själv en liten utmaning. Får nog säga att den också ser ut att bli ganska liten än så länge. Första månaden har genererat 51km. Alltid några kronor, men inte precis någon imponerande mängd. Jag hade nog hoppats på lite mer än så.

Samtidigt är det nog ungefär som jag har kunnat förvänta mig. Vissa dagar, vissa veckor, är jag trött. Väldigt trött. Periodvis har jag ont i fogarna. Andra veckor, som förra veckan, känner jag mig rätt fräsch. Det var också då jag samlade ihop nästan hälften av de hittills samlade kilometrarna. Det går upp och ner och jag låter det göra det. Har jag mycket på jobbet och är trött när jag kommer hem så vilar jag. Mer än vanligt.

Även om jag fortfarande ju vet att jag oftast blir piggare av lite rörelse. Även om jag fortfarande älskar friskluft och försöker ta mig ut i naturen åtminstone lite varje dag.

Men 51 km är ändå mer än inget. Det är jag väldigt tacksam för. För det hade kunnat vara så att jag inte kunnat röra på mig alls. Att jag haft väldigt ont i fogar, fått högt blodtryck, graviditetsdiabetes eller sån där riktigt mördande trötthet som jag hör vissa prata om. Men jag måste ändå säga att kroppen än så länge faktiskt jobbar ganska välvilligt med mig. Jag hade väntat mig värre vid det här laget (jag har sagt det förut, jag vet) och för varje dag jag kan knata några kilometer, eller styrketräna, eller yoga, så känner jag mig tacksam. För att jag är lyckligt lottad som inte haft en massa krämpor. Men också för att jag gett mig själv förutsättningar för att kunna må bra så länge som möjligt.

För även om soffan och sängen är mjuk och trevlig, så trivs jag ändå bäst när jag kan röra på mig som jag vill. Utmaningen fortsätter därför, för att fortsätta bygga grunden för att orka, klara och kunna njuta av det jag vill framöver. Två månader kvar till summering av slutligt resultat.

Etiketter: , ,

24 april 2013

Balans i obalansen

En av fördelarna med att träna helt på känsla under en period är att man lär känna sin kropp bättre. I alla fall jag. Eller snarare så blir jag kanske mer uppmärksam på saker jag egentligen redan visste om men inte fäst så stor vikt vid tidigare. Därför har jag faktiskt börjat skaffa mig en liten lista på saker att ta mig an på tränings- och rehabfronten när jag kan börja träna "som vanligt" igen. En sak som står på listan (som än så länge bara är ett frö i mitt huvud) är fysisk balans.

Som många andra så har jag vissa obalanser i hur stark och rörlig jag är i de olika kroppssidorna. De få gånger jag skadat mig, eller haft överansträngningsliknande åkommor, i benen, så är det t ex alltid högerbenet som tar stryk. Mitt Onda Knä som jag drogs med ett tag förra vintern är ett exempel. Min hamstringskada nu i vintras ett annat. Det händer också, t ex när jag åker mycket skidor eller går en dag i skor med klack, att min högerfot känns väldigt ansträngd. Sjukgymnasten jag gick hos med Det Onda Knät påpekade för mig att muskelmassan på högerbenet är mindre än den på vänster och därför mer utsatt. Ganska logiskt, och något att jobba på.

Detta försöker jag åtgärda genom att träna de bägge benen var för sig (framförallt när jag styrketränar excentriskt) och gärna lägga fokus på högerbenet. Men fortfarande är höger lår nästan 2 cm smalare än vänster. Så mission NOT YET complete.

På överkroppen tycks det däremot vara tvärtom, det är vänstern som är den svaga punkten. Får ibland ont i vänster axel om jag belastar för mycket i t ex armhävningar och plankan. Även på armarna är skillnaden, framförallt i triceps, visuellt märkbar. Försöker köra samma kompensationsövningar här, men behöver nog göra det mer fokuserat för att uppnå mer av någon slags jämvikt.

Nu när jag blivit mer framtung har det också blivit ganska påtagligt att även ryggmusklerna har fenomenet med klenare vänster. I och för sig påpekade en massör detta för något år sedan också, så helt nytt för mig är det inte. Jag har inte haft ont av det, men i och med att jag försökt hålla ryggen i trim med styrketräning under graviditeten så märker jag det liksom ändå. Finns en del att jobba med kan man säga.

När det gäller rörligheten så är det lite samma sak. Har flera gånger haft låsningar i höger höft. Men är påtagligt stelare när jag stretchar vänster sida av rumpan än höger, så där tycks motsatsen råda. Höger ben är dock stelare än vänster.

Som tur är så tar ju mina över- och underkropps obalanser ut varandra på något sätt, annars kan man ju undra om jag skulle se helt skev ut om allt satt på den ena sidan. Så nån slags balans i obalansen är det ju. Men jag känner ändå att det nog vore bäst i prehab-syfte för hårdare träningsperioder att få i alla fall hyfsad bukt med det där. Känns på något sätt som en bra grej att jobba på i en uppstartsperiod efter graviditeten. Om jag tror rätt, så kommer det behövas en del uppbyggnads- och rörlighetsarbete från grunden för att få kroppssidorna i balans. Frågan är bara hur jag ska få till det, och vem jag ska ta till hjälp. För jag tror inte riktigt, även om jag i stora drag vet orsakerna till de olika obalanserna, att jag klarar av att få till det riktigt bra på egen hand. Det får bli en av mina utmaningar till sensommaren/hösten helt enkelt.

Etiketter: , ,

21 april 2013

Kaffekaka

Den här kakan är legendarisk på jobbet, där den kallas Veronicas kaffekaka, efter kollegan som introducerade den (vet inte var receptet ursprungligen kommer från). Den är supermegamumsig och väldigt lättgjord. Men inte alls någon sån där nyttighetskaka. Mer än möjligtvis för smaklökarna då. Det är inte så många tillfällen jag gjort den själv, men i helgen besökte vi några vänner som nyligen fått barn och då passade jag på, eftersom jag gått och i tanken dreglat efter den ett tag nu. Här kommer min variant av denna kaffekaka:

Kaka! Foto: M. Eklund
Botten:
3 ägg
1,5 dl socker
50g mandelmjöl
50g mald mandel
1/2 krm bakpulver

Kräm:
100g smör
100g florsocker
2 äggulor
1 tsk vaniljpulver
2 tsk bryggkaffepulver

2dl grädde

Sätt ugnen på 190 grader. Spänn fast ett bakplåtspapper på bottnen av en form med löstagbar kant. Smörj kanterna på formen. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda i mandelmjöl, mandel och bakpulver. Häll smeten i formen och grädda ca 20 min, sänk ev värmen till 180 grader på slutet. Låt kakan svalna något innan du vänder upp den på en tallrik och drar bort pappret.

Rör samman ingredienserna till krämen. Bred den över kakan när den kallnat ordentligt. Vispa grädden och bred den över krämen. Garnera eventuellt med flagad mandel.

Etiketter:

20 april 2013

Tillbaks i kända hoods

Nu har snösmältningen kommit så långt så det kändes dags att bege sig upp till Olstorp för en vårtitt. Inte för att jag kommer springa där på ett bra tag framöver, det är ju trots allt känt som Östergötlands jobbigaste spår. Men fint är det, och bra mål för en lite ordentligare gravidpromenad, eftersom det finns både toaletter och vilobänkar där som man kan utnyttja om det skulle behövas innan man knatar hem igen. Viktiga grejer det där!

Så himla härligt väder idag att även om jag bitvis varit så trött att jag nästan känt mig snurrig så kunde jag inte sitta inne hela dagen. Laddad med vila blev det därför en härlig promenad med massor av vårkänslor. Grillångor från grannskapets grillpremiärer. Porlande vårbäckar. Kvittrande fåglar i trädkronorna. Vindens susande bland torra vårystra grenar. Sol på en blek nästipp. Mumma för en trött själ som drömmer sig bort till framtida skogstassningsrundor.

Hatkärlek till det terrängspåret... Foto: M. Eklund

Ganska snö-fritt i alla fall. Foto: M. Eklund

Foto: M. Eklund

Vila på en solig trapp. Foto: M. Eklund

Etiketter: , ,

19 april 2013

Veggo-inspiration

När jag nämnde att vi skulle ha lasagne till middag fick jag en lång blick med tveksamhet i. Lasagne tar ju jättelång tid! Och det kan den göra. Men inte den här.

Världens snabbaste lasagne. Foto: M. Eklund
Den går verkligen superfort! Gick verkligen hem också, trots att den inte innehåller kött. Kommer förmodligen bli en favorit bland den "italienska snabbmaten" hemma hos oss. Receptet hittas här, och faktiskt gjorde jag inga större modifieringar eftersom det var så lätt att jag i princip memorerat det efter en första kik (ja, glömskegravidhormonerna till trots!). Pinjenötter var det enda som inte fick vara med, eftersom affären vi handlade i kanske inte riktigt var den mest välsorterade på just "udda" saker som t ex pinjenötter... Men det gick finfint ändå!

Etiketter: , , ,

18 april 2013

Stärkt

Hade gymplaner idag, men återigen så vann hemmagymmet (om man nu kan kalla det så...) Inget fel i det, det är bara att variationsmöjligheterna är lite större på gymmet. Även om jag försöker variera så mycket det går även när jag styrketränar hemma. Framförallt nu när jag inte bör träna så hårt som jag normalt brukar, så känner jag att variationen är viktig.

För att få någon slags struktur i träningen brukar jag skriva ner ett gäng övningar innan passet (8-10 st, muskelgrupper efter vad jag känner att dagsbehovet är) och sedan köra 3 set av dessa för att få ihop ungefär en halvtimmes hemmastyrka. Nu när jag gör en del av övningarna sittande eller liggande på golvet brukar jag också försöka ordna övningarna så att jag undviker för mycket farande upp och ner mellan sittande och stående i ett och samma set. Det ska liksom bli en cirkel av det hela. Då kan man göra övningarna lite mer effektivt utan att det blir "förflyttningspauser" emellan.

Dagens pass blev nån slags salig blandning:
  • Benspark x15 per ben
  • Sidoliggande höftlyft x12 per ben
  • Sittande sneda crunches x12 per sida
  • Kvarnen x5 varv åt varje håll
  • Sittande låg rodd med gummiband (bandet snurrat runt fötterna) x15
  • Sittande hög rodd med gummiband x15
  • Stående bicepscurl med gummiband x15
  • Stående tricepscurl med gummiband x10 per arm
Utgångsläge för sittande rodd. Foto: M. Eklund

Styrkedelen avslutades sedan med lite rörlighet - Katt och ko, Kråkan och Fjärilen (modifierad - utan framåtböj). Och sedan en skön stretch. Välbehövligt för kontorsstelheten.

För övrigt fick jag en blomma idag - nu är det vår! Foto: M. Eklund

Etiketter: ,

17 april 2013

Med en touch av Asien

Jag har observerat det hos mig själv, och fenomenet tycks gå igen på andra bloggar också. Det blir ett mycket större matfokus hos dem där magen har börjat växa för en period... Kanske ganska naturligt, eftersom i alla fall jag är i princip konstant hungrig. Även om jag inte haft några sådär riktigt markanta sug efter särskilda saker, förutom citrus ett tag.

Någon som skriver (och fotar!) väldigt inspirerande om mat är ett bättre du. Därifrån har jag tagit utgångspunkt i en hel del matlagning på sistone. Idag blev det jordnötssås. Superenkel sås och mycket godare än köpt sås på burk. Den här gången (ja, jag har testat den förr!) med tillägg av grovhackade jordnötter, eftersom både jag och sambon ville ha den lite mer crunchy än den blir med "bara" crunchy jordnötssmör.

Lägg till nudlar och stekt storstrimlad kycklingfile (med citruskryddning såklart!), och som vanligt en rejäl sallad, så var dagens middag kirrad. Lätt, snabbt och gott. Faktiskt så snabbt att det slank ner i magen utan en endaste bild. Händer ganska ofta nuförtiden...

Etiketter: ,

14 april 2013

Veckans veggo: Quinoa med frästa grönsaker

Något lättlagat fick det bli även den här veckan i veggo-valet. Lättlagat har varit den röda tråden hela veckan, så inte så konstigt att det blev det även här. Det här är en gammal klassiker från när jag var vegetarian, med i princip enda skillnaden att jag då oftast gjorde den med couscous istället för quinoa.

Ingredienser... Foto: M. Eklund
Till 3-4 portioner:

2dl quinoa
vatten att koka i enligt förpackningens anvisning
buljongpulver

ca 200-300g champinjoner
1 grön paprika
ca 3/4 squash
ca 1/2 ask körsbärstomater
1 avokado
1 citron
olivolja att steka i

turkisk yoghurt
sweet chili-sås

Koka quinoan i buljong enligt förpackningens anvisning (kan skilja sig från olika märken).
Under tiden sköljer du och delar champinjonerna i mindre bitar. Skölj och strimla paprika och squash ganska grovt.
Hetta upp olivolja i en stekpanna. Fräs paprikan ca en halvminut och häll sedan i champinjonerna och låt dem fräsa med tills de är mjuka. Lägg i squashen och låt den få lite färg. Pressa över halva citronen och krydda ev med pressad vitlök. 
Halvera tomaterna och dela avokadon i lagoma bitar.
När quinoan är klar: Blanda ner den i grönsaksfräset och pressa över den andra citronhalvan och låt fräsa ytterligare en knapp minut.
Blanda ner tomater och avokado och tag av från värmen.

Servera med turkisk yoghurt och sweet chili-sås.

Etiketter: , , ,

13 april 2013

I tabata-tagen

Det blir lite småskralt med träningen för tillfället. Vet inte egentligen varför, det känns som tidsbrist, men när jag tänker efter kan jag inte riktigt skylla på det heller. Inte direkt brist på energi heller, för jag hade faktiskt förväntat mig att jag skulle vara mycket tröttare så här dags i graviditeten. Så kanske brist på motivation?

Nja, inte direkt det heller, för jag känner ju hur kroppen vill röra på sig. Och när jag väl tränar så mår den ju så mycket bättre av det. Skulle nog egentligen tro att det är mest bekvämlighet. Utbudet att tillgå är ju för tillfället lite begränsat så det är lite bökigare än vanligt att få till något som kan kallas vettig träning. Då är det lättare att det blir en vilostund i soffan. Eller "bara" en promenad.

Därför är det nog tur att jag upptäckt tabata. Det blir liksom lite mer variation i framförallt styrketräningen då. Snickrade ihop ett pass med exertube idag som blev ungefär en halvtimme allmänstyrka hemma i vardagsrummet. Musklerna fick vakna lite. Jag fick lite endorfiner. Och glömmer inte helt bort hur det är att träna!

Imorgon tänkte jag nog försöka mig på tabata igen, fast på gymmet, på crosstrainern. Intervaller light kan man väl kalla det kanske. Med promenad dit och hem så är det nog den konditionsträning jag får vara nöjd med i nuläget.

Etiketter: ,

11 april 2013

Kan-själv-yoga

Foto: M. Eklund
Jag har ryckt upp mig lite när det gäller yogan på sistone. Jag vet ju så väl att jag mår bra av det. Men är fortfarande ganska dålig till att ge mig själv tid till yoga. Det blir liksom inklämt mellan annat. Men som sagt så blir det bättre.

Idag tog jag till och med fram passbeskrivningarna från gravidyoga-kursen och botaniserade och var min egen yoga-instruktör. För första gången på länge. Jag tycker ofta det är svårt att fokusera när man dessutom ska leda sig själv, och som jag, inte har tillräcklig kunskap för att knåpa ihop pass i huvudet vartefter jag känner vad kroppen behöver. Men idag gick det bättre.

Kanske var det enkelheten på passet som gjorde det. De flesta övningarna numera väldigt välkända och krävde ingen "instruktionsläsning". Kanske solen som värmde ryggen genom fönstret. Kanske lugnet i ensamheten hemma i huset. Oavsett vad så har jag nog kommit ett steg på vägen. Ett steg mot att jag faktiskt kan-yoga-själv.

Även om jag fortfarande tycker det är skönast att låta mig ledas av någon annan. Live, på DVD eller streamat. Beroende på vad som bjuds.

Etiketter: ,

8 april 2013

Fjällöpning

Satt och läste senaste numret av tidningen Turist (Svenska turistföreningens medlemstidning). Där stod bl a om fjällöpning, som blir mer och mer populärt. Jag förstår varför. Har varit sugen på det ett tag, men har än så länge nån slags ingrodd känsla i ryggmärgen att man måste-ha-utrustning-med-sig-i-fjällen. Om något händer.

Fast det är klart, om man håller sig till leder som är hyfsat vältrafikerade/välbefolkade, så är väl risken mindre. Om man dessutom vet att man kommer till en varm (nåja) fjällstuga man kan torka sig och övernatta i. Istället för att, som jag är van vid när jag fjällvandrat, gå utanför leder, inte se en människa på flera dagar och sova i tält, gärna på högre höjd.

För egentligen, vem kan väl motstå en springvy som ser ut typ såhär?

Mellan Helags och Fältjägaren. Foto: M. Eklund
Eller så här?

Kårsavagge. Foto: M. Eklund
Eller varför inte så här?

Gjendevatnet, Norge (Jotunheimen). Foto: M. Eklund

Etiketter: , ,

7 april 2013

Veggo-afro

Det här med minst en dag i veckan med veggo funkar faktiskt rätt fint. Fjortonde veckan avklarad nu och det enda som hänt är att jag blir mer och mer sugen på att äta mer veggo igen. Mer än bara någon gång i veckan. Vilket jag väl i och för sig också gör, för jag passar på att välja veggo när jag är ensam också, eller när jag äter ute.

Veckans variant blev en kryddig afro-historia. Kikärtsgryta Marrakech från boken Kärlek, Oliver och Timjan. Med lite modifikation såklart. Serverad med ris, massa koriander och citron. Dock ingen medelhavsyoghurt eftersom den var slut i affären.

Just den boken jag nämnde ovan gillar jag verkligen. Recepten känns fräscha och är enkla att laga. Går ofta rätt snabbt att fixa till och även om bokens layout känns lite som en "finlagarkokbok" så är den väldigt bra till att leta nya vardagsfavoriter i. Jag måste bara komma ihåg det lite oftare!

Del av dagens ingredienser. Foto: M. Eklund

Etiketter: , ,

6 april 2013

80 procent

Det talas då och då om att leva efter 80-20 regeln. T ex när det gäller kost. 80 procent "bra", "nyttigt", 20 procent "vad man vill". Eller att 80 procent är "good enough" i flera sammanhang. Lyckas man med 80 procent av träningspassen, eller kör man 80 procent enligt planen t ex, så är det good enough. Kan hålla med om att det är en ganska bra devis.

Den här dansaren/danserskan i min mage har nu kommit 80 procent av tiden den är planerad att rumla runt därinne. Tiden går fort nu! Bara 8 veckor kvar, jösses! Och kanske inte ens det, vem vet? Men när det gäller krabaten därinne, så tycker jag nog inte att 80-20-regeln är något att sträva efter. Nävars, den får allt ta och stanna längre därinne om jag får bestämma. Än så länge verkar den också vara en snäll och lydig (om än ganska livlig) varelse. Vi var på kontroll igår, på 80-procentsdagen och både jag och bebben fick klart godkänt. Skönt det! Bara att hoppas på att det fortsätter.

Firade det hela med att faktiskt äntligen ta mig iväg till gymmet. Tänkte i min enfald att på en fredagkväll borde det vara rätt lugnt och skönt så att man kan rumstera som man vill. Men det var faktiskt riktigt fullt, till och med kö till vissa maskiner så att jag fick göra om min plan lite mitt i.

Skönt var det i allafall att äntligen komma dit, min rygg behövde det. Jag körde nästan bara rygg (och lite benrehab, axlar och triceps), eftersom just rygg är något som jag tycker är lite svårt att få till hemma, utan redskap. I alla fall med en stor mage som gör att man inte kan göra de klassiska rygglyften liggandes på golvet... Det har faktiskt blivit övervägande styrketräning av baksidan av kroppen under graviditeten och jag tror att jag har det att tacka för att jag än så länge inte har några ryggproblem överhuvudtaget. Vinnande koncept alltså!

Magen börjar märkas nu, v32+0. Foto: M. Eklund

Etiketter: , ,

3 april 2013

Citron- och ingefärslax

Ingefära är en favorit här hemma. Särskilt färsk! Passar bra till t ex fisk, eller diverse asiatiska rätter såklart. Den här laxvarianten sköter sig i stort sett själv i ugnen, så det är väldigt smidig vardagsmat.

Redo för ugnen! Foto: M. Eklund

4 portioner

500g färsk eller fryst och tinad lax (helst MSC-märkt såklart, men kan vara lite svårt att hitta ibland)
1 ekologisk citron
4-5 cm färsk ingefära
vitpeppar
olivolja
någon nypa flingsalt

ca 1/2 hink turkisk yoghurt
1-2 vitlöksklyftor

Sätt ugnen på 190 grader. Olja en ugnsfast form lätt och lägg i laxen i portionsstora bitar. Vitpeppra. Skölj citronen och riv skalet. Skala och riv ingefärsbiten. Blanda citronskal och ingefära med någon nypa havssalt och bred ut på fisken. Pressa över saften från citronen. Baka i ugnen i ca 12-15 minuter.
Pressa vitlöksklyftorna och blanda med yoghurten, låt dra under tiden fisken blir klar. 
Servera med kokt potatis och en god sallad.

Etiketter:

2 april 2013

Gymdissar

Alltså, det där gymmet har det inte lätt just nu. Jag är så himla o-sugen på att gå dit. Men träningssugen är jag! Så gymmet borde ju kunna lura dit mig ganska lätt. Men icke. Jag lös med min frånvaro idag också. För idag vann vardagsrummet och gummibandet kampen om att få aktivera mina muskler, igen. Ja, och trappen till uteplatsen i solen då... Även om jag inte var så aktiv just när jag satt där...

Passade på att ladda hem en tabata timer som jag körde efter idag. Mina muskler ville utmanas lite och konceptet funkade ju faktiskt utmärkt, även om det undrades lite vad det var som pep hela tiden.
Upplägget blev så är:

  • Bicepscurl + armhävningar mot stol
  • Låg rodd + hög rodd
  • Bäckenlyft + sidoplanka/liggande sidocrunches (insåg att någon magträning att tala om inte är något för min mage just nu och fick dissa plankorna rätt fort - orkar men magen ser ju knas ut!)
  • Benspark höger + vänster
  • Axelpress höger + vänster

Kompletterade sedan med lite rörlighetsövningar för rygg och höfter, och välbehövlig stretch, och tycker nog ändå att jag fick ihop ett rätt hyggligt pass för att vara en tisdag-som-känns-som-måndag. Gott så!

Etiketter: ,

1 april 2013

Går tills det tar stopp

Årets mars har ju verkligen varit superfin! Sol i princip varje dag och riktigt varmt ibland på eftermiddagarna. Jaja, jag vet att snön fortfarande ligger kvar ända här nere i Östergötland, och att de flesta nog vill ha vår, men dåligt väder kan ju ingen säga att vi haft!

Många tillfällen till promenader alltså, som ju är min främsta utomhusträning just nu. Jag försöker komma ut och lapa friskluft varje dag, och nu har jag kommit till en punkt där jag i princip går tills det tar stopp. Det tar tyvärr inte så lång tid längre. Mina fogar har börjat protestera ganska ordentligt av att gå längre sträckor så mina rundor blir kortare och kortare. 

Har inte varit på gymmet på ett bra tag nu, men imorgon blir det nog av. Det bär liksom emot när solen varje dag lyser från klarblå himmel och man är ledig och kan vara ute istället. Öppettiderna på gymmet har varit begränsade så här i påsktider så det får bli efter-jobbet-besök i veckan istället. Hoppas då på att cykel och crosstrainer fortfarande går hyfsat bra för mitt knorrande bäcken. Vi får se!

Promenader är för den delen inte så dumt det heller. Lättillgängligt och filosoferarvänligt. Idag såg jag t ex en citronfjäril fladdra förbi i en glänta. Det är väl vårtecken om något?! Den hade jag förmodligen inte sett om jag sprungit förbi samma ställe. Vingliga racercyklister med stora skidåkargoggles känns också som ett vårtecken. Nu börjar Vätternrunda-träningen på riktigt hörni! Ja, för de som ska åka alltså. Vi andra kan ju finåka och stanna och fika i en solig dunge...

Långfredagsmorgonpromenaden gick upp på Torekällberget. Foto: M. Eklund

Etiketter: ,