Lite längre

- av glädje, i balans, med energi

27 februari 2013

Crosstrainerintervaller

Jag börjar få ett grymt sug efter att träna sådär riktigt ordentligt nu. Liksom springa intervaller. Eller långpass eller backar. Bara att försöka lura hjärnan alltså, så att man tror att man får något som i allafall liknar det man är ute efter. Crosstrainerintervaller blev det. Efter en rejäl uppvärmning på cykeln körde jag sedan 20-40 intervaller på crosstrainern (20s snabbt/intensivt (nåja...) och 40s lugnt).

Kändes betydligt mer som träning och man hinner faktiskt få upp flåset en del på ett antal 20 sekundersintervaller, åtminstone med en liten krabat i magen. Man hinner också bli ordentligt varm, t o m svettig. Så lurendrejeriet funkade ganska bra faktiskt och det värsta träningssuget var hyfsat stillat efteråt.

Nöjt stretchande funderade jag på varför det verkar bli vanligare och vanligare att köra crosstrainern baklänges? Säkerligen bra för andra muskler än om man kör framåt, men det känns ju bara så bakvänt. Någon som har en teori?

Etiketter: ,

24 februari 2013

Baktankar

Tredagarshelg igen den här veckan. Mycket tid för bakning med andra ord!


Grunden till det första var ett recept från boken "Kärlek, Oliver och Timjan". Snabbjäst, lättgjort, få ingredienser.

 Resultatet blev både hemgjorda hamburgerbröd och småfrallor. Av samma deg alltså. Hamburgerbröden funkade väldigt bra till hemgjorda laxburgare visade det sig!


Sedan majsknäcke. Glutenfritt, superenkelt, jättegott. Bara köp en påse majsmjöl och baka enligt receptet på påsen, eller efter eget huvud. Majsmjöl, frön, kryddor, kokande vatten. Inget mer.


Och så en bubblande surdeg såklart.


Som blev till helkornsbröd baserat på ett väldigt knasigt recept ur boken "Smaker från Saltå Kvarn", där jag tror att de nog glömt att skriva dit typ hälften av mjölet eller så... Lite dinkel och vetekross istället för korn fick duga också. Gott blev det ändå!


Till sist energibollar till veckan som kommer. Valnötter, cashewnötter, raw kakao, dadlar, hasselnötssmör, kokosolja, pumpafrön och kokosflingor i en enda röra. Gött!

Etiketter:

Mitt i prick

Just nu dagdrömmer jag om löpning rätt ofta. Helst barmarkslöpning men även vinterlöpning. All löpning helt enkelt. Häromdagen läste jag ett blogginlägg som så himla mitt i prick sätter fingret på vad det är jag drömmer om. Frihetskänslan liksom. Att kunna ta sig fram bara med hjälp av trummande fötter mot mjukt underlag och känna luften fylla lungorna, dofterna leta sig upp i näsan.

Tänker ofta tillbaka på senast jag sprang sådär riktigt ordentligt och dagdrömmer lite om sandiga stigar, vågor som rullar in och flåsiga intervaller. Bilden av mig själv blir ungefär så här:

Löparkjol, löparrygga, leende, gravid i v 3 (fortfarande ovetandes) Foto: M. Eklund
Något att längta tillbaka till. Fantisera om när suget blir stort. Försvinna bort i skogar, på stigar, eller bland folkmyller och fart och fläkt. Löparpuls helt enkelt.

Tjejmilen 2012. Lerigt, härligt, löpning! Foto: M. Eklund

Etiketter: ,

Funbeat eller jogg.se

Jag gillar statistik. Jag älskar listor. Kan länge grotta ner mig i jämförelser och analyser av olika slag. Därför skriver jag träningsdagbok också. För att kunna se hur jag tränat från år till år, jämföra sträckor, tider, form, träningsvariation och annat mer eller mindre värdelöst eller meningslöst vetande. Roligt vetande!

Men jag har svårt att bestämma mig. Är lite periodare. När det gäller vilken sajt jag ska använda för att registrera. Även om såklart Excel skulle duga lika fint, så är ju en träningssajt där det också finns forum med likasinnade nördar, diverse uppladdnings- och rapporteringsverktyg så mycket roligare.

Ett tag var jag helt inne på att Funbeat var bäst. Men hängde ofta på forumet på jogg.se. När jag sprang mycket i perioder så övergick jag nästan helt till jogg.se, och hängde nästan uteslutande där. Men jag har aldrig helt övergett den ena eller andra. Även om Funbeat nog är den som ger mest heltäckande bild av min träning. I det stora hela. För jag kan helt enkelt inte bestämma mig vilken som är bäst och roligast. Men känner att jag borde. För det är ju liksom lite värdelöst att registrera samma sak på flera ställen. Egentligen. Kan man inte få dem att gå ihop på något sätt och ta det bästa från bägge??

Funbeat har i mitt tycke bättre rapporter, skojigare diagramverktyg, lättöverskådligare årsöversikter och en app som fungerar rätt ok. Intankningsfunktionen från t ex Garmin är lätt och smidig och möjligheten att välja träningsformer är enorm. Forumet däremot har jag aldrig gillat.

Jogg.se däremot har ett mycket roligare forum (i mitt tycke, man kan hitta allt man nördar om känns det som). Intressanta artiklar och krönikor och bättre översikter när det gäller konditionsidrotter och såklart framförallt löpning. Gillar fliksystemet i dagboken, möjligheten att registrera vilka skor man sprungit hur mycket i (bara en sån sak liksom!). Intankningsfunktionen är inte lika smidig men funkar ändå rätt ok.

Så hur ska jag välja? Eller ska jag välja? Mycket viktig fråga det här...

Etiketter: , ,

22 februari 2013

Hemmastyrka 2.0

Slängde ihop ett nytt hemmastyrke-pass i förra veckan, men det var inte förrän nu jag kom mig för att faktiskt köra igenom det. Jag gillar inte att köra samma pass för många gånger i rad, dels eftersom jag blir uttråkad, men också för att jag tror att kroppen behöver variera sig och inte vänja sig för mycket vid samma övningar eller sekvenser.

Så här ser det ut i varje fall:

3 set av:

Bäckenlyft x15 (en av de bättre rehab-övningarna för min hamstring)
Höftlyft x12 per sida (liggandes på sida)
Sittande låg rodd med gummiband x15
Sittande hög rodd med gummiband x15
Axellyft med gummiband x10 per sida
Benspark x15 per ben (också bra för hamstring)
Benböj mot vägg med pilatesboll bakom ryggen x10

Tog totalt ca 20 min. Trodde det skulle ta längre men det kändes rätt lätt så jag skippade nästan helt att vila mellan seten. Jag har lite svårt att avgöra just nu hur hårda jag kan göra passen. Detta kändes rätt "lagom". Genomkörare men inte utmanande. Underhållning av muskler utan att bygga upp någon mjölksyra. Hade känts mesigt i en mer normal situation, det ska erkännas! Men kan ju lätt byggas ut med fler repetitioner eller set om man känner för det.

Avslutade med skön stretch av höftböjare, hamstring, insida lår och rumpa.

Etiketter: , ,

18 februari 2013

RawBite

Tänkte tipsa om ett rätt smidigt mellanmål (eller kanske snarare nödmål...). Just nu som gravid är jag ju lite extra hungrig titt som tätt och det är inte alltid det är smidigt att ha med sig yoghurt och flingor eller frukt. Man måste ju dessutom komma ihåg att köpa dessa färskvaror för att kunna ha dem med sig... Därför är energikakor på sätt och vis bra, eftersom de håller sig längre än både frukt och yoghurt och man kan köpa på sig ett lager. Även om energikakor också är ganska skojiga att göra själv. Men om man nu inte vill det.

Så är RawBite faktiskt ett rätt bra alternativ.

Foto: M. Eklund

Bara frukt och nötter som ingredienser, och möjligtvis kakao, vaniljpulver eller kryddor. Inget mer. Inga konstiga tillsatser. Cashew-varianten som var en av de jag köpte, innehåller t ex bara cashewnötter och dadlar. Två ingredienser liksom. Hur ofta ser man det på en liknande produkt? Har aldrig hänt mig tidigare i allafall.

De är ganska små, så man blir inte jättemätt av dem, men man klarar sig definitivt över värsta hungerattacken eller suget, tills man har möjlighet att inta något rejälare. Goda tycker jag, eftersom de inte är alltför sockersöta (de innehåller ju inget tillsatt socker!), men kan tänka mig (baserat på vad jag fått för reaktioner på mina hemgjorda energikakor ibland när jag bjudit någon) att man tycker de är för "osöta" om man gillar saker som är sådär söta så det killar bakom öronen.

Jag sprang på mina på hälsokostaffären inne i stan och var tvungen att köpa några och testa, men de finns billigare och i fler smaker på t ex Bodystore.

Etiketter: , ,

17 februari 2013

Ett år

Insåg att bloggen visst fyllde ett år i veckan. Ett år sedan jag började skriva igen. Det har hänt en del på det året, när jag tänker efter. På så sätt är den bra att ha, det är lätt att titta tillbaka och komma ihåg saker som man kanske annars inte riktigt minns. Skönt att ha sitt lilla ställe att skriva lite på, även om det såklart bara är valda delar av livet jag skriver om. Har två andra ställen, utanför internet, som jag också skriver på, om andra saker, för andra, och i det ena fallet, för ingen.

Ganska länge trodde jag också att den här platsen var "för ingen". Tills jag upptäckte att det faktiskt är några som läser den, i allafall då och då. Kul är det! Samtidigt som skrivandet på något ofrånkomligt vis blir lite annat när man vet att det inte bara är oseende ögon som tittar. Men jag försöker hålla kvar vid och hålla fast vid att jag skriver i första hand för mig själv, för att det inte ska bli för mycket skrivande som jag på nåt sätt "tror" att nån ska vilja läsa. Därför går det också i vågor hur mycket jag skriver, och hur ofta, och vad. Ibland finns tusen utkast till inlägg i huvudet, ibland är det verkligen tomt på tankar som vill skrivas ner och läsas av andra. Men så får det nog fortsätta att vara.

Liksom det nog kommer fortsätta att vara blandad kompott av inlägg. En del mat, en del tankar, förhoppningsvis en hel del träning. Tips ibland kanske. Inspiration för någon (?). Igenkännande hos någon annan.

Tack för att ni läser i alla fall! Och tack för de fina tips som ibland kommer i kommentarer :-)

Etiketter:

15 februari 2013

Bästa stunden på veckan

Är när man landar hos Yogakraft, får krypa i sköna, inte åtsittande kläder, och bara följa med på 75 minuter yoga. Tillsammans med andra växande magar.

Foto: M. Eklund


Bästa toaskylten?! Foto: M. Eklund


Etiketter: ,

14 februari 2013

Konditionsvariation

Förutom promenaderna ute som jag försöker få till varje dag (även om det gått sådär den här veckan) så sker den mesta konditionsträningen på gymmet just nu. Inget jag egentligen föredrar, faktiskt tycker jag att det är grymt tråkigt i normala fall att stänga in mig bland konditionsmaskiner på gymmet. Men man får vara glad åt det som går, och hitta sätt att lura hjärnan så att uttråkningsrisken blir så liten som möjligt.

Foto: M. Eklund

 Värmde upp en kvart på cykel med ändring av antingen varvtal eller motstånd åtminstone varje minut.

Foto: M. Eklund

Fortsatte sedan lika länge på crosstrainern enligt samma princip. Ombyte en gång i minuten höll mig i allafall lite sysselsatt med att tänka på annat än monotoni. Det gjorde förvisso gymgubbarna som mest går omkring och pratar strunt och inte tränar, de är ju ganska underhållande...

Foto: M. Eklund

Avslutade sedan med 20 minuter på löpbandet, gåendes, i varierande hastighet och lutning. Totalt 50 minuter konditionsträning, som idag var precis vad min stillasittande kontorskropp behövde för att livsandarna skulle återvända åtminstone lite. Som Sofia kallade det häromdagen, ett litet gymtriathlon!

Etiketter: , ,

10 februari 2013

Mera favorit

Som Ingmarie så klokt skrev i kommentar häromdagen så bör man se till att göra många dagar till favoritdagar - man vet aldrig när det är för sent! Litegrann handlar det nog också om att uppskatta det lilla, det enkla, och se skönheten i vardagen, eller i det liv man valt att leva.

Idag var en ganska typisk söndag faktiskt, och jag gillar dem. Tror jag skrivit om det förut också. Sittandes på rumpan ska de inte spenderas, även om jag gärna pustar lite mer än vanligt just nu. Men gärna i köket, gärna med fingrarna i en surdegsdeg av något slag. Sportlimpa ur Martin Johanssons bok Surdegsbröd blev det idag. På det vanlig mat såklart, och ovanpå det en vanlig hederlig sockerkaka! Det stod på önskelistan hos sambon och det var ju faktiskt inte igår jag varken bakade eller åt en bit sådan, så varför inte?

Lägg till det en hel massa friskluft, så mycket man orkar, så blir det ännu bättre. Powerpromenad i nya rosa (?) Houdini-mössan som gick riktigt skönt långt ner över öronen. En massa härlig nysnö. Bort mot golfbanan och spana på skidspåren, som var överfulla med söndagsskidande entusiaster, och kunde konstatera att spåren var väldigt välpreparerade, nysnön till trots. Väldigt inbjudande. Varför är det alltid det man inte får som lockar mest?

Som glasyren på kakan lite hemmastyrketräning för rygg, axlar, armar och förstås min arma hamstring. Följt av skön, ännu välbehövligare stretch och en lugn kväll i soffan. Inte illa...

Etiketter: , , ,

Kan aldrig få nog av gröt!

För sisådär ett år sedan skrev jag om min favoritfrukost, gröt! Man kan liksom aldrig få nog på något vis. Finns ingen bättre frukost för en sådan som mig som är urhungrig redan innan sandkornen försvunnit ur ögonen på morgonen. Oavsett vilken tid jag vaknar.

Just nu har Saltå Kvarn en tävling om bästa grötreceptet. Fina priser på spel om man frågar mig. Jag har såklart tävlat med min "klassiker" som ofta serveras här hemma, vardag som helgmorgon.

Till en portion:
1dl havregryn
ca 1 msk hackade hasselnötter
1tsk chiafrön
2dl vatten

Kokas i kastrull eller micras direkt i tallriken beroende på hur mycket tid man har. Serveras med mjölk eller havremjölk, egenplockade frysta blåbär (de tinar sådär lagom i gröten) och pumpafrön i valfri mängd. Gärna en surdegsmacka till, och ett ägg, en kopp kaffe och ett glas juice.

Men det finns många andra bra tips också, med mycket gott och nyttigt i. Många verkar ha betydligt mer tid och tålamod på morgonen för sin gröt än vad jag har, upp till en timme tar de att koka! Så inte nog med att gröt är så gott, det går att variera i oändlighet också!

Nog grötfantiserat, dags för en tur ut i snöfallet och lite friskluft!

Etiketter: ,

9 februari 2013

Lästips: Eat and Run

Det är länge sedan jag sprang nu. Och jag längtar verkligen efter att kunna göra det igen. Bara ett par löparskor och jag. På en skogsväg, stig, eller till och med på asfalt. Bland träd, högt vajande gräs, eller grus, eller snö. Vad som helst egentligen!

Så i väntan på nästa löppass kan man ju alltid läsa om löpning. Scott Jureks bok Eat and Run köpte jag egentligen för att jag var nyfiken på kombinationen vegan och ultralöpare. Hoppades på massa bra tips på vegansk rejäl mat som även en löpare blir mätt på, efter att ha läst en artikel om Scott, hans "förvandling" från köttätare till vegan, och hans bok, i amerikanska Runner's World.

Visst finns det bra mattips i boken. Varje kapitel avslutas med ett recept, och vissa av dem får det verkligen att vattnas i munnen. Men när jag slog igen boken och sista sidan var färdigläst så konstaterade jag att det faktiskt inte är för maten jag kan rekommendera boken, utan för allt annat. Historien som sådan. Synen på löpning och hur den kan förändra liv. Gemenskapen som kan komma ur ultralöpningen (som jag fortfarande inte har provat på). Löpningen som räddningen när tillvaron slår bakut på många andra områden. Personerna, personligheterna, upplevelserna och utmaningarna.

Kosten var liksom bara en liten del i boken, och transformeringen till den växtbaserade kosten liksom smygs in som stegvisa insikter, test av vad som passar bäst, vad som gör att prestationen och välmåendet optimeras. På något sätt fick jag mer än jag väntat mig, och inspirationen att testa både ultralöpning och växtbaserad kost (som det kallas i boken) blir liksom ännu större. Även om jag tror att jag nog aldrig kommer bli vegan fullt ut, jag har liksom inte tillgång till den typen av kvalitativa råvaror på ett smidigt sätt på nära håll. Men inspiration och vegetariska inslag kommer det nog bli mer av. Och i sinom tid löpning förstås!

Bra bok! Foto: M. Eklund

Kanske måste man vara lite löparnörd för att verkligen gilla boken, men jag tror också att den kan tilltala "andra" just eftersom den innehåller så mycket mer av allt runtikring, av livet i allmänhet och av personliga skildringar av ett liv som hittills inte bara varit en dans på rosor.

Etiketter: , , ,

8 februari 2013

Favoritdag






Håller med honom, den gode Puh. Idag skulle faktiskt kunna vara min favoritdag. Ledig fredag igen. Första gången på alldeles för länge. Märks både i kompbanken och i kroppens energinivåer. Vansinnigt skönt att starta dagen med en lugn frukost, hinna läsa hela tidningen. Softa i soffan och fundera över saker som behöver funderas över. Liksom se fram emot dagen och bara vara.

För det kommer ju bli en bra dag. Yoga väntar. Friskluftspromenad. Lite hälsoshopping och så socialisering med en vän jag inte sett på alldeles, alldeles för länge.

Men Puh är ju tänkvärd på flera sätt. För just nu, som tyvärr alltför ofta, känner jag att jag bara maler på i gamla invanda banor. Jag borde göra fler "idag" till "min favoritdag". Känna att det jag gör ger mig någon mening, är bra för mitt liv och gör att jag känner att jag bidrar, tillför och värdeskapar. Jag tror därför att idag får blir en av de idag då jag passar på att klura lite. Lite mer än vanligt.

Etiketter:

5 februari 2013

Tjejmarathon

Om det inte vore så att det bor en liten sprattlande krabat i min mage, så skulle det nog faktiskt bara vara ett lopp den här säsongen som jag verkligen, VERKLIGEN skulle vilja springa. Tjejmarathon.

Förra året deltog jag nästan, om man nu får säga så. Gick från knäskadad till långlöpare igen på några månader och slog längdrekord för mig i maj. På ett träningspass, tidigare har jag bara varit i närheten av sådana distanser på tävling. Följde samma träningsprogram som de övriga tjejerna som skulle delta (i år är det även öppet för killar, så passa på!), och träffade till och med de flesta av dem dagen innan loppet i Stockholm. Men för mig blev det inget av, och jag skulle gärna, gärna delta en annan gång. Kanske 2014?!? Bara det att man fick en sån här härlig nummerlapp!

Foto: M. Eklund

Men framförallt, Tjejmarathon vill jag delta i för att göra skillnad. För att kombinera ett stort löparintresse med att hjälpa andra och faktiskt kunna förändra tillvaron radikalt för behövande. Här kan du läsa vad pengarna, över 100 000 kr, gick till förra året. I år är det Hungerprojektet i Bangladesh som kommer att få de insamlade pengarna, och om du vill bidra hittar du info här.

Så, ta chansen att delta innan det blir fullt vettja! Så får du vara med om något fantastiskt och stort!

Etiketter: , ,

3 februari 2013

Expo Hälsa & Träning

Det hör inte till vanligheterna att det här i Östergötland anordnas skojiga mässor med intressanta föreläsare. Litegrann för att vara solidarisk, men mycket också av nyfikenhet, så spenderade jag idag eftermiddagen på Konsert och Kongress, på hälso- och träningsmässa.

Utställarna var ungefär som väntat. Mycket bantningspulver, mycket kosttillskott i väldigt färgglada säckar som ser riktigt giftiga ut och lovar stora muskler fort. Inget jag själv direkt förknippar med hälsa och träning. En hel del överpåflugna försäljare men också en hel del lyhörda sådana som hade förstått att man nog lockar fler kunder genom att först undersöka deras personliga behov av produkten man försöker kränga. Stans alla gym förstås. Och en del otippade utställare, som t ex Ronaldo's. Samtidigt är nog Ronaldo's faktiskt en av de som sålde produkter med minst obegripliga ingredienser, vilket ju i sig kan ses som hälsa, på sätt och vis, i alla fall i min värld. Kunde inte motstå att få med mig dessa hem:

Kända kardemummabullar! Foto: M. Eklund
Blev en shoppingtur i Holistic's monter också, där kokosolja till bra pris fick följa med hem, och även D-vitamin, trots min tidigare skepsis. Vi får väl se om jag törs prova dem den här säsongen...

Foto: M. Eklund

Den föreläsning som jag framförallt siktat in mig på var Martina Haags. Blev inte besviken, den kvinnan kan verkligen underhålla, och hon förmedlar också på ett bra sätt vad löpning kan göra för oss som har nån slags historia som vanliga soffpotatisar. Man måste liksom inte elitsatsa för att kalla sig löpare och för att kunna känna löpningens fördelar. Skulle gärna önska att Martina kom och föreläste bland annat för en del av mina arbetskamrater som ofta ifrågasätter varför jag tränar (särskilt att jag fortsätter träna som gravid, men det är en annan femma, och kanske ett annat inlägg).

Martina Haag in action. Foto: M. Eklund
En föreläsare som jag däremot inte planerat att besöka (bl a eftersom den inte fanns med i programmet...) var triatleten, folkhälsovetaren och mentala tränaren Joachim Arbin. Tänkvärd halvtimme om hälsa, mål och framförallt delmål. Ödmjuk person som ändå inte undanhåller sina prestationer utan använder dem för att belysa sina argument, och som liksom har en trovärdighet genom sina egna erfarenheter (vilket jag annars kan tycka att vissa typer av coacher saknar).

Ibland gillar jag också att ha kloka ord att luta mig mot och något som jag insåg att jag faktiskt lever efter när det gäller kost och träning är ett av Joachims slutord:

"Alla kan inte bli världsmästare, men alla kan bli sitt bästa jag."

Det är liksom därför jag tränar, därför jag strävar efter att äta bra mat, prioriterar sömn och återhämtning. För att kunna bli mitt bästa jag.

Joachim var där som inbjuden av en av sina sponsorer, Klubb-baren, som också bjöd på smakprov, och som verkar ha en filosofi som jag tror behövs: Lära idrottande barn vikten av bra mellanmål i tidig ålder, för att undvika blodsockerdippar, skräpmat och annat som annars gör att idrottssatsningarna inte går som tänkt. Bra vanor helt enkelt. Barerna verkar heller inte innehålla alltför mycket "skräp", vilket gör att de faktiskt verkar ganska trovärdiga i mina ögon (skeptisk som jag är), även om jag inte gjort någon noga research. Dock inte säker på att sådana här bars bör ges till barn, men jag kan för lite för att egentligen uttala mig.

Som helhet så tycker jag att det är kul när det händer sådana här saker på nära håll (och man slipper åka till Stockholm), kul också att det var relativt mycket besökare. Bra kvalitet på föreläsningarna (de jag såg) och utställare i stort sett som förväntat. En uppföljare skulle dock nog må bra av att komma bort från "hälsa = vikt"-fokuset som ändå var dominerande bland utställarna.

Etiketter: , , ,

2 februari 2013

8830 m

Man skulle kunna tro att det är bergsbestigning jag ägnat mig åt. Snudd på det här berget, om det hade varit fråga om meter över havet.






Men det var det inte. Utan meter längs med havet... Resultatet av dagens powerwalk. Lite längre än tänkt, jag minns rundan som kortare, men det gjorde inget. Friskluft har ingen dött av! Första gången på flera månader som jag kunnat förflytta mig så långt enbart av egen kraft (ja, om man bortser från motionscyklandet då). Lycka!


Etiketter: , ,

1 februari 2013

Yogi

Med början idag och några veckor framåt har jag skaffat mig ett mycket välbehövligt fredagsnöje. Efterlängtat av både kropp och själ. Förhoppningsvis också ett redskap för vad som komma skall. Gravidyoga. Jag har gått flera kurser i kundaliniyoga hos Yogakraft tidigare och kände mig rätt säker på att det skulle vara "min" yogastil, och jag hade rätt. Bara att komma in i deras lokal, känna doften av Yogi-te, landa i den lugna bakgrundsmusiken, krypa i bekväma kläder och sätta sig på yogamattan av ull gjorde att jag kom ner flera varv i varv.

Omgiven av levande ljus, gongar och dämpad belysning guidades jag av Jenny genom ett 75 minuters-pass med fokus på att sträcka ut och öka rörlighet, och tiden försvann utan att jag hann blinka kändes det som. Det är ju svårt att säga om jag kommer ha någon nytta av den här typen av yoga just under förlossningen, vilket nog är tanken, men jag har definitivt nytta av det nu. Gärna oftare än en gång i veckan. Så kanske kommer jag mig nån gång för att hemma-yoga gravid-style. Antingen med handledningen från dagens pass, eller med min gravidyoga-dvd.

Eller, jag har faktiskt två, men den ena skulle jag faktiskt inte rekommendera till någon. I alla fall inte någon som gillar samma yogastil som jag. För mig är den (trots att den verkar vara en av de mest sålda) alldeles för militärisk på något vis. För beordrande, skarp och lite opersonlig. Deltagarna ser inte särskilt bekväma ut heller, kniper med ögonen och blir tillrättavisade flera gånger. Avslappningen däremot var lugn och fin. Efter att ha testat en gång har den hamnat långt ner i byrålådan.

Den andra, som jag däremot har använt flera gånger, gillar jag. Den är mer åt kundalini-hållet också (ja, jag är väl fast där antar jag) och precis sådär lugn och rogivande som jag vill ha det. Innehåller en riktigt härlig meditation i slutet och mestadels klassiska övningar. Nackdelen är dock att det är en gammal videoinspelning som konverterats till DVD och därför är den inte så "snygg" som nygjorda DVDer, och faktiskt var den lite svår att fatta hur man skulle få igång första gången jag testade. Men när man väl kommit till innehållet slår den den första med hästlängder.

Även om "the real stuff" med live-lärare fortfarande är det allra bästa!

Etiketter: ,

Hemmastyrka på återseende

Det var ett tag sedan jag körde styrkepass hemma med gummiband. Eftersom lårskadan begränsat hur mycket jag kunnat träna har jag liksom kunnat slå ihop rehab/kondition och styrketräning när jag varit på gymmet, men nu börjar det ta för mycket tid och eftersom löpning inte är aktuellt varken för benet, eller magen (tror jag) så prioriterar jag kondition på gymmet när jag går dit, även om det är vansinnigt tråkigt att cykla och stå i crosstrainern om man ska göra det några längre stunder.

Den här veckan har jag därför introducerat hemmastyrkepass igen och tycker att jag fick ihop ett riktigt vettigt pass, även om det första passet jag körde blev reducerat till 2 set, på grund av sena telefonmöten.

Kör 3 set av

Bäckenlyft x10
Woodchopper med gummiband x12 åt varje håll
Bicepscurls med gummiband x12
Tricepscurls med gummiband x12 per arm
Låg sittande rodd med gummiband x15
Hög sittande rodd med gummiband x15
Benböj x10
Benspark x10 per ben
Kvarnen 10 varv åt varje håll

Funkar även för en växande mage som den här:


Foto: M. Eklund


Etiketter: , ,